Veelgestelde vragen
Vragen over het verblijf (scroll voor algemene vragen naar beneden)
Wat moet ik meenemen als ik de hond kom brengen?
Het is belangrijk dat u het entingsboekje of het paspoort van de hond meeneemt. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld zien of de hond de juiste entingen heeft gehad. Let op: de jaarlijks te herhalen cocktail- en kennelhoestvaccinaties zijn verplicht als een hond in ons pension verblijft. Een mand of kleed, de riem en het voer hoeft u niet mee te nemen. We hebben zelf een grote voorraad manden, kussens en kleden. Omdat de honden in groepjes de vakantie doorbrengen in het hotel kunnen we niet garanderen dat kleedjes de vakantie overleven of manden onbeschadigd geretourneerd worden. We nemen deze daarom niet aan.
Hoe worden de roedels samengesteld?
Roedels, groepjes, worden samengesteld op basis van karakter, energiebehoefte, leeftijd en formaat. Zo zal een Maltezer niet in een slaapkamer met een Duitse dog of Ierse wolfshond worden geplaatst. Ook plaatsen we een senior hond niet met een pup van enkele maanden. De energiebehoefte is compleet anders. Tijdens het intakegesprek krijgen we alvast een beeld van de behoefte en het karakter van uw hond.
Mijn hond krijgt medicijnen; is dat een probleem?
Vanzelfsprekend is dit geen probleem. We vragen u de originele verpakking van de medicijnen mee te nemen.
Zijn er honden die jullie niet aannemen?
Een aantal hondenrassen zijn minder geschikt voor een roedelopvang als het onze. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft dit niet direct iets te maken met het feit dat deze honden krachtig zijn of agressief. Het heeft alles te maken met de manier waarop deze rassen omgaan met prikkels; het is kortgezegd bij de honden lastig om “de uitknop” te vinden. Zo lang ze prikkels krijgen, blijven ze doorgaan. Daarnaast zijn er ook rassen die van oudsher gefokt zijn als waak- of erfhond en daardoor minder geschikt zijn voor opvang in roedels. De volgende rassen nemen we om eerdergenoemde redenen niet aan:
Pitbull Terriër, Staffords, Mastino, Cane corso, Tosa inu, Argentijnse dog, Bordeauxdog, Amerikaanse Bulldog, Dogo (Presa) Canario, Boerboel, Bullmastiff, Bull Terriër, (Pocket) Bully’s, Old English bulldog, Amerikaanse Akita.
Waarom moet een volwassen hond gecastreerd zijn?
Een seksueel volwassen reutje (tussen 9 en 12 maanden oud, afhankelijk per hond) moet gecastreerd zijn om in onze roedel te kunnen verblijven (chemisch is ook mogelijk). Dit omdat de hormonen gegarandeerd gaan opspelen bij een niet-gecastreerd mannetje in een roedelomgeving als het onze. Dit zorgt voor gedrag dat u wellicht als baasje in het dagelijkse leven niet direct zult zien van de hond, maar wat zich in een roedel altijd manifesteert. Een roedel bestaat voor een seksueel volwassen niet-gecastreerd reutje uit talloze heerlijke, interessante en onweerstaanbare geurtjes waardoor de hormonen zijn werk gaan doen. Dit is op zich natuurlijk gedrag maar zorgt voor veel onrust in een groep honden, hormonen zijn immers niet te sturen of te corrigeren. Een niet-gecastreerd reutje zal bijvoorbeeld andere honden willen berijden, vertoond vaak claimgedrag ten opzichte van andere honden en zal veel markeren om zijn eigen geur te verspreiden. Aangezien er in onze roedel altijd minimaal 30 a 40 honden verblijven, is dat absoluut ongewenst gedrag en niet te handhaven.
Het is tegenwoordig ook mogelijk om de hond chemisch te laten castreren, dit is een tijdelijke castratie. Door middel van het inbrengen van een chip onder de huid van de hond wordt de hormoonhuishouding gereguleerd. Let op: het duurt na het inbrengen van de chip 6 weken voordat de chemische castratie effect heeft. Na 9-12 maanden is het effect van de chemische castratie uitgewerkt.
Wat gebeurt er als mijn hond ziek wordt tijdens het verblijf?
Uiteraard houden we de gezondheid van onze gasten continu in de gaten. Indien nodig zullen we met de hond naar de dierenarts gaan of bezoekt de arts het pension. De kosten van het dierenartsbezoek zijn voor uw rekening. Bij ernstige gezondheidsproblemen proberen we u (telefonisch) te contacten.
Is een loopse hond welkom in het pension?
Is uw hond loops of vermoed u dat de hond loops gaat worden? Dan zullen we haar helaas niet kunnen plaatsen in het pension. De hormoonhuishouding van een loopse hond, alsmede die van de aanwezige reutjes, zorgt ervoor dat er geen sprake meer is van een rustige roedel. Wordt de hond onverhoopt loops in het pension? Dan kan, ondanks alle voorzorgsmaatregelen die we nemen, toch een dekking plaatsvinden (het is zo gebeurt…). Hiervoor is Hond Centraal niet aansprakelijk, de verantwoordelijkheid ligt bij de klant.
Mijn hond krijgt een specifiek dieetvoer, kan ik dit voer meegeven?
Vanzelfsprekend. Normaal gesproken krijgen alle honden voer van A-merken, door ons verstrekt. Krijgt uw hond vanwege een allergie, aandoening of dieet een specifieke voeding? Geef dan voldoende voer mee voor de duur van het verblijf in het pension.
Is een roedelopvang geschikt voor jonge honden en pups?
Zeer zeker; we raden zelfs sterk aan om een pup een tijdje door te laten brengen in een roedel omdat het zeer waardevol kan zijn in het socialisatieproces. Een pup moet op jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden, leren hoe om te gaan met andere honden. Een harmonieuze roedel honden is wat dat betreft de beste leermethode. De pup leert zo het beste hoe hij andere honden moet benaderen en leert bijvoorbeeld grenzen kennen. Honden zijn groepsdieren en leren van de roedelgenoten. Een hond is meestal welkom vanaf de leeftijd van 15 weken (afhankelijk van het ras en de grootte). Een pup is dan voldoende beschermd en weerbaar genoeg om tijd door te brengen in de roedel mits hij of zij qua grootte ook weerbaar genoeg is. Globaal houden we aan dat een pup minimaal een gewicht van 5 a 6 kilo moet hebben om in de roedel te kunnen verblijven. Deze voorwaarde stellen we omdat de bedoeling van een sociale roedel vanzelfsprekend is dat er fysiek contact is tussen de honden onderling, bijvoorbeeld door het spelen. Een te kleine hond vinden we dan te kwetsbaar.
Is er 24 uur per dag toezicht?
Absoluut; er is altijd toezicht. Ook buiten de openingstijden van onze receptie.
Ik heb meerdere honden; kunnen ze samen worden geplaatst in het hotel?
Dat kan zeker; we raden u wel aan om op tijd te reserveren. Per hotelkamer en roedel zijn er maar een beperkt aantal plaatsen. Met name in periodes als de schoolvakanties is het pension drukbezet. Reserveer dus spoedig.
Algemene vragen
Hoe kan ik betalen?
Betalen kan als u de hond komt brengen (via pin) of op factuurbasis volgens de betalingsvoorwaarden.
Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?
Wij brengen geen annuleringskosten in rekening. Zodra u weet dat de reservering niet door kan gaan, laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten zodat we een andere klant blij kunnen maken met een plekje.
Hoe kan ik een bevestigde reservering wijzigen? Neem even telefonisch of via mail contact met ons op. De contactgegevens staan vermeld op de Contact-pagina.
Ik kom eerder terug van vakantie, kan ik mijn hond ook eerder ophalen dan in de reservering staat vermeld?
Dat kan, echter is restitutie niet mogelijk. Het eerder ophalen is dus voor eigen rekening.
Ik heb spontaan besloten om een weekje langer op vakantie te gaan. Kan dat?
Neem in dit geval zo spoedig mogelijk even contact op zodat we direct de beschikbaarheid kunnen checken. Met name in de vakantieperiodes is het pension drukbezet. Buiten die periodes is het bijna altijd wel mogelijk.
Kan ik het pension komen bezichtigen?
Absoluut! We zijn trots op ons pension en laten u graag zien waar uw hond zijn of haar vakantie kan gaan doorbrengen. Om de aanwezige gasten niet te storen en de roedel rustig te houden is het niet mogelijk de verblijfsruimte te betreden. Wel kunnen we vanuit de receptieruimte ons pension laten zien. Een bezoekje is uitsluitend op afspraak; neem even contact met ons op via de Contact-pagina.